Göç kategorilerine göre göç alan ülke ve göç veren ülke açısından ortaya çıkan toplumsal konular:
GÖÇ
Göç,bir yerden diğer bir yere insanların sürekli veya geçici olarak yer değiştirmesi anlamına gelir. Göçün nedenleri arasında ekonomik, sosyal, politik veya çevresel faktörler bulunabilir. Göç, tarih boyunca insanların hayatında önemli bir rol oynamış ve günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle daha kolay bir şekilde farklı ülkelere göç edilebilir hale gelmiştir.
"Göç, tarih boyunca insanlık için önemli bir olgu olmuştur ve küreselleşme sürecinin de bir sonucudur." (Saskia Sassen, 2000).
GÖÇ KATEGORİLERİ
Göç kategorileri, insanların nedenleri ve hedefleri açısından farklılık gösteren farklı göç türlerini ifade eder.( Uluslararası Göç Örgütü).
Bu kategoriler şunlardır:
•İltica: Bir ülkede yaşayan kişilerin hayatını tehdit eden nedenlerden dolayı, başka bir ülkeye kaçmasıdır. İltica talebinde bulunan kişiler, uluslararası koruma altına alınabilir.
•Geçici Koruma: Savaş, iç çatışmalar veya doğal afetler gibi acil durumlardan kaçan kişilere geçici olarak koruma sağlanır. Bu kişilere, ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönebilecekleri zamana kadar koruma sağlanır.
•İşçi Göçü: İnsanlar, iş fırsatları veya daha iyi çalışma koşulları nedeniyle başka bir ülkeye göç edebilirler.
•Beyin göçü: Genellikle nitelikli işgücü olarak adlandırılan, yüksek eğitimli insanların bir ülkeden diğerine taşınmasıdır. Bu insanlar, daha iyi iş olanakları, daha iyi ücretler, daha iyi yaşam koşulları veya daha iyi eğitim fırsatları için ülkelerini terk ederler.
•Aile Birleşimi: Ailelerin bir araya gelmesi için göç edilir. Bu tür göç, özellikle aile üyelerinin bir kısmının farklı bir ülkede yaşaması durumunda yaygın olabilir.
•Öğrenci Göçü: Kişiler, daha iyi eğitim olanaklarına sahip olmak için başka bir ülkeye göç ederler. Bu tür göç, genellikle eğitim düzeyini yükseltmek için gerçekleşir.
•Turist Göçü: İnsanlar, tatil için başka bir ülkeye seyahat ederler. Bu tür göç, ülke ekonomisine turizm sektörü aracılığıyla katkıda bulunabilir.
GÖÇ ALAN ÜLKE
Göç alan ülke, başka ülkelerden gelen göçmenleri kabul eden ve bu göçmenleri yasal veya yasadışı yollarla ülkelerine giriş yapmalarına izin veren ülkedir.
GÖÇ VEREN ÜLKE
Göç veren ülke, kendi ülkesindeki sosyoekonomik, politik veya çevresel nedenlerden dolayı insanların başka ülkelere göç etmesine neden olan bir ülkedir.
TOPLUMSAL KONULAR
Göç kategorilerine göre ortaya çıkan toplumsal konular arasında dil ve kültür farklılıkları, işgücü piyasasındaki değişimler, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim, sosyal uyum ve ayrımcılık gibi konular yer almaktadır. Bu konular, göçmenlerin hukuki statüleri, ekonomik faaliyetleri, aile birleşimi durumları ve koruma ihtiyaçları gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir." Göç kategorileri, göçmenlerin hukuki statülerine, koruma ihtiyaçlarına, ekonomik faaliyetlerine ve aile birleşimi durumlarına göre belirlenir."(Avrupa Konseyi Göç ve Sığınma Komisyonu).
Göç politikalarının belirlenmesinde, toplumsal konuların da dikkate alınması önemlidir. Ayrıca, göçmenlerin entegrasyon süreci ve uyumu için de bu konuların ele alınması ve çözümlenmesi gerekmektedir."Göç, tarih boyunca insanlık için önemli bir olgu olmuştur ve küreselleşme sürecinin de bir sonucudur."(Saskia Sassen, 2000).
Göç alan ülke, göçmenlere barınma, çalışma, sağlık, eğitim ve diğer hizmetler sağlar. Göçmenler, göç alan ülkenin ekonomisine katkıda bulunabilir, kültür çeşitliliği yaratabilir veya sosyal sorunlar yaratabilir.Ayrıca,göç alan ülkeler;göç politikaları ve yasaları yoluyla göçmenleri kabul etme ve yönetme sürecinde öncelikleri belirler.Göç alan ülke açısından yabancı düşmanlığı ve ırkçılık;göçmenlerin uyum sürecindeki zorluklar;göçmenlerin hukuki statüsüne ilişkin sorunlar ve korunma ihtiyaçları,sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimdeki güçlükler;çalışma koşullarında istismar edilme riski gibi konular göz ardı edilemez.
Göç veren ülkelerde ise,nüfusun büyük bir kısmı;işsizlik, yoksulluk, savaş, doğal afetler veya insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle başka ülkelere gitmek zorunda kalır. Bu durum, göç veren ülkelerdeki ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıkların artmasına neden olabilir ve ülkenin kalkınmasını olumsuz etkileyebilir. Göç veren ülkeler, göçü önlemek ve göçmenlerin geri dönüşlerini teşvik etmek için çeşitli politikalar ve programlar geliştirebilirler.
PSİKOLOJİ VE İNSAN
KAYNAKÇA:
•"Migration and its Impact on Society: An Overview" (Gupta, 2017).
•Uluslararası Göç Örgütü (IOM) - "Göç Kategorileri" (https://www.iom.int/tr/what-we-do/migration-categories)
•Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) - "Göç Kategorileri" (https://www.unhcr.org/tr/goc-kategorileri.html)
•Avrupa Birliği Göç ve İçişleri Komisyonu - "Göç ve Koruma Kategorileri" (https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/asylum/examination-of-applicants/training-and-expertise/glossary/migration-categories_tr)
Dünya Bankası - "Göç ve Kalkınma" (https://www.worldbank.org/tr/topic/migrationremittancesdiaspora/brief/migration-and-development)